Katarakt ( Göze Perde İnmesi ) : İnsanların gözlerinde doğal mercekler bulunur. Bu merceğin saydamlaşmasıyla katarakt denilen göz hastalığı oluşur. Bu mercek saydamlığını yitirdiğinde sanki bir buzlu, kirli camın arkasından bakıyormuşuz gibi olur. Yani bulanık, buğulu görme gerçekleşir. Sürekli meydana gelmeye başlayan görüntüdeki şekil bozukluğuyla da baş ağrısı ve göz yorgunluğu oluşur.
Bu hastalığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Tek çözüm cerrahi müdahaledir. Cerrahi müdahaleyle, yani ameliyatla bozulmuş olan doğal mercek alınır ve yerine yapay mercek yerleştirilir. Ameliyat ise hastaların artık günlük ihtiyaçlarını karşılayamaması halinde gerçekleştirilir. Bu ameliyatlardaki başarı oranı yüksektir.
Göz Tansiyonu / Glokom ( Karasu ) : Görme sinirlerinde meydana gelen tahribat sonucu oluşan hastalıktır. Göz içindeki basınç artışı bu hastalığı meydana getirir. Sadece basınç yüksekliği sonucu oluşmaz. Aynı zamanda görme sinirlerindeki dolaşım bozukluğu, gözdeki yapı bozuklukları da bu hastalığa sebep olabilir. Bu hastalıkta önce ilaç tedavisi uygulanır. İstenilen sonuç alınmazsa sırasıyla cerrahi müdahale ve lazer tedavisi uygulanır.
Arpacık ( İt Dirseği ) : Tıptaki adı Hordoleum’ dur. Göz kapağında bulunan kılların oluşturduğu bir göz hastalığı türüdür. Herhangi bir kılda meydana gelebilecek; kıl dibindeki şişlik ağrı yapar. Bu ağrı genellikle zonklama şeklinde olur ve bu şişliğin içi doludur. Bu durumun farkına varıldığında hemen doktora başvurulmalıdır. Kendiniz hiçbir müdahalede bulunmamalısınız. İlaç tedavisi uygulanabildiği gibi bazı durumlarda cerrahi müdahale de şart olabilir. Bunu uzman doktor belirler.
Retinitis Pigmentoza ( Tavuk Karası ) : Bir retina hastalığıdır ve kalıtımsaldır. Günümüzde ilaçla yada ameliyatla tedavisi mümkün değildir. Ailede gerçekleşmiş akraba evliliği bu hastalığa sebep olabilir. Bu hastalık için çözümler aranmaktadır. Özellikle gen tedavisi, kök hücre nakli vb. çalışmalar günümüzde hız kazanmıştır ve bu hastalığa da çare olabilir.
Kornea Nakli ( Göz Nakli ) : Aslında bu uygulama, hastalıktan ziyade gözde meydana gelen tedavi edilemez bir bozukluğun giderilmesine yönelik gerçekleştirilen bir uygulamadır. Yani çeşitli hastalıklar sonucunda bozulan ve tedavisi mümkün olmayan gözün, önünde bulunan saydam tabakanın değiştirilmesi, daha doğrusu kadavradan alınan kornea dokusunun naklidir. Kadavra korneasından 6 ile 9 mm. arasında değişen miktarda parçanın alınmasını ve nakli yapılacak hastanın da aynı işleme tabi tutulmasını içerir. Günümüzdeki teknolojiyle, Intralase Lazer sistemiyle gözün sağlıklı kısımlarına zarar verilmeden de bu nakil gerçekleştirilebilmektedir. Yani kesim işlemi lazer kullanılarak gerçekleştirilmiş olur.
Keratokonus ( Kornea Sivrileşmesi ) : Korne
anın sivrileşmesiyle ve incelmesiyle meydana gelen bir göz hastalığıdır. Genellikle insanların ergenlik döneminde baş gösterir. 20-40 yaşlar arasında ilerler ve 40 yaşından sonra duraklar. Kontakt lens, göz içi halka tedavisi, Crosslinking ve Kornea Nakli tedavi yöntemleridir.
Makula Dejenerasyonu ( Sarı Nokta Hastalığı ) : Retinanın merkezinde meydana gelen bir göz hastalığı çeşididir. Genelde 55 yaşından sonra baş gösterir. Toplumda sık görülür. İlerlerse körlüğe kadar gidebilir. Görme duyusu zamanla azalmaya başlar. Retina merkezi zamanla karanlıklaşır. Bu hastalığın tedavisi 2000 yılından sonra mümkün hale gelmiştir. Fotodinamik tedavi adlı bir tedavi yöntemi ve bunun tedavinin arkasından gerçekleştirilen ilaç tedavisiyle iyileşme sağlanabilir. Bu ilaçlar gözün içine enjekte edilir ve damar büyümesine engel olur.
Excimer Lazer ( Göz Çizdirme ) : Bu da bir göz hastalığı olmayıp miyop, astigmat, hipermetrop gibi göz kusurlarının tedavisinde kullanılan bir uygulamadır. Bu kusurları ortadan kaldırır ve gözlük, lens kullanımına da son verir. Son 30 yıldır etkin bir biçimde kullanılıyor ve güvenli bir yöntemdir.
Alıntıdır ''Gürkan DEMİRCİ''
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim