18 Mart 2015 Çarşamba

ENERJİ TASARRUFU NEDİR, NASIL TASARRUF YAPILIR?

Evde enerji tasarrufu, enerjinin akıllıca kullanılışı anlamına gelir ve gereksiz enerji tüketimini önlemekle yapılır. Enerji ihtiyacı ve kullanımı açısından üzerinde en fazla durulması gereken grup ailedir. Çünkü toplumda aileler, diğer kaynaklarda olduğu gibi enerji kaynaklarının kullanımı ve tüketiminde de rol oynayan en önemli tüketici gruplarından biridir. Sağlıklı, rahat, temiz ve etkin bir ev ortamının yaratılabilmesi için yürütülen ısınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi çeşitli faaliyetler için aileler enerji kaynaklarını kullanmakta ve buna bağlı olarak her ay bütçelerinden binlerce lira harcamaktadır.


Evlerin Isıtılmasında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
* Isı elde etmek için elektrikli sobalar yerine gaz sobaları tercih edilmelidir.
* Kötü takılmış kapı ve pencerelerdeki boşluklar ve hava girişleri kontrol edilerek gerekirse izolasyonları sağlanmalıdır.
* Yerleri halı kaplamak zeminde ısı kaybını azaltacaktır.
* Kalın astarlı perdeler kullanılarak pencerelerden ısı kaybı azaltılmalıdır.
* Perdeler radyatör önlerini örtmeyecek şekilde kapatılmalıdır.
* Odaları havalandırmak için pencereler uzun süre açılmamalıdır. 3-4 dakikalık süre yeterlidir.
* Radyatörler yaldız boya ile boyanmalıdır.
* Radyatörlerin üst tarafına mermer levha veya kafesler konmamalıdır.
* Çamaşırlar radyatör üzerinde kurutulmamalıdır.
* Kullanılmayan odalar ısıtılmamalı ve kapıları kapalı tutulmalıdır.
* Ancak bu odaların sıcaklığının 10 °C altına düşmemesine dikkat edilmelidir.
* Kullanılan odaların sıcaklığı 18-21 derece arasında tutulmalıdır.
* Bacalar kış aylarına girmeden önce kontrol ettirilerek temizletilmelidir.

Su tasarrufu Nasıl Yapılır?
* Damlayan musluklar tamir ettirilmelidir.
* Su akıtırken daha az akıtan duş başlıkları ve muslukları kullanılmalıdır.
* Diş fırçalarken musluklar kapatılmalıdır.
* Mümkün olduğunca küveti doldurmak yerine duş alarak yıkanılmalıdır.
* Kısa sürede duş alınmalıdır.
* Sifon asgari çekilmelidir. (Her sifon çekildiğinde, beş günlük içme suyu kaybedilmektedir)
* Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen doldurmadan çalıştırmamalıdır.
* Randımanlı su kullanan aletler tercih edilmelidir. Özellikle çamaşır ve bulaşık makinelerinin böyle olmasına dikkat edilmelidir.
* Sıcak su musluğu açıldığında suyun ısınmasını beklerken akıtılan suyun ziyan olmaması için kova doldurulup bu su gereken farklı yerlerde kullanılmalıdır (Örneğin, çiçek sulama, tuvalete dökme, balkon yıkama).
* Ne kadar az su kullanırsak o kadar az depolanmış su gerekir ve o kadar az atık su oluşur. Biz de boşa harcadığımız suyu kesmekle su faturalarından kolaylıkla %25 oranında tasarruf sağlamış oluruz.

Evlerin Aydınlatılmasında Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?


* Kullanılmayan alanlar aydınlatılmamalıdır.
* Çok sayıda ufak ampul yerine büyük bir ampul kullanılmalıdır.
* Çalışırken masa lambası kullanılmalıdır.
* Ampullerin üzerine ışığı az geçiren abajurlar kullanılmamalıdır.
* Genel ışıklandırma yerine kısmi ışıklandırma tercih edilmelidir.
* Duvarlar açık renklere boyanarak daha çok ışık yansıması sağlanmalıdır.
* Merdiven aydınlatılmasında küçük ampullerin kullanılmasına özen gösterilmelidir.
* Evimizde enerji kaybına engel olmak için halojen ve normal ampuller yerine flüoresan lambalar kullanılmalıdır. Böylece %40 oranında enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

Mutfakta Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?
* Yiyecek hazırlama ve pişirme faaliyetlerinde doğru tipte pişirme araçlarının kullanımı ile de enerjiden tasarruf sağlanır.
* Her şeyden önce yemekler mümkün olan en az suyla pişirilmeli ve tencerenin kapağı sıkı bir şekilde kapalı tutulmalı, yemek kaynamaya başladıktan sonra ocak iyice kısılmalıdır. Çünkü kaynama başladıktan sonra verilen yüksek ısı daha çok suyun buharlaşmasından, dolayısıyla da enerjinin boşa harcanmasından başka hiç bir işe yaramaz. Ayrıca kapların sadece tabanına ısı verecek şekilde alev ayarlaması yapılmalıdır. Kabın kenarlarından alev taşmamalıdır.
* Düdüklü tencere olarak adlandırılan basınçlı tencereler, özellikle uzun süre pişmesi gereken yiyeceklerin pişirilmesinde yakıt tasarrufu sağladığı için tercih edilmelidir.
* Basınçlı tencerelerin kullanılmadığı pişirme işlemlerinde ise pişirmenin daha kolay ve kısa sürede olması için kenarları kıvrımsız, tabanı düz, yan yüzleri dik ve tabanla birleştiği yerde hafif yuvarlak olan kaplar kullanılmalıdır.
* Ocakların verimli yanmalarını sağlamak için daima temiz tutulmalıdır.
* Yiyecekler pişerken fırın kapağını sık sık açmak her seferinde soğuk havanın fırın içine girmesine, dolayısıyla da enerji kaybına neden olmaktadır. Bu nedenle kapak gereğinden fazla açılmamalıdır. Birçok yiyecek için pişirilirken fırının önceden ısıtılmasına gerek yoktur.

Niçin Enerjiyi Verimli Kullanmalıyız?
Enerjinin fazla kullanılması sonucunda;
* DOĞAL KAYNAKLAR HIZLA TÜKENİYOR.
* ÇEVRE KİRLENİYOR.
* ENERJİ İÇİN YÜKSEK MİKTARDA PARA ÖDÜYORUZ

Ekonomik üretim ana unsuru olan ve hayat kalitemizi iyileştiren enerjinin kullanımından vazgeçemeyeceğimize göre ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM!

Dünya´da enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağı tahmin edilmektedir. Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir.

Kömür veya petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu, daima CO2 oluşur. Yapılan ölçümler milyonlarca yıldır 180-280 ppm arasında değişen CO2 seviyesinin günümüzde 360 ppm seviyesine çıktığını göstermektedir. Karbondioksit diğer sera gazlarına göre %55´lik bir oranla, doğal sıcaklık dengelerinin bozulmasında en büyük etkiyi yaparak Küresel Isınma´ya neden olmaktadır.

Küresel Isınma´nın oluşumunda Sera Etkisi´nin rolü büyüktür. "Sera Etkisi"ni, güneşten gelen kısa-dalga ışınlarının geçmesine izin veren gaz tabakasının, dünya üzerinden yansıyan uzun-dalga ışınlarının büyük bir kısmını tutması sonucu meydana gelen atmosferik dengesizlik olarak kısaca açıklayabiliriz.

Atmosfere atılan diğer sera gazları ise CO, SO2, NOx gibi zehirli gazlar ve radyoaktif maddelerdir. Termik santrallarda, sanayide ve binalarda yakıt olarak kömür kullanıldığında, bu kirlilik etmenlerinin yanısıra kül de açığa çıkar. Kül civa, kurşun, arsenik ve kadmiyum içermesi nedeniyle yüksek oranda kirletici etkiye sahiptir.

Fosil yakıtların bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi durumunda, aşırı kuraklık, deniz seviyesinde yükselme sonucu su baskınları, fırtınalar ve ultraviyolenin artması gibi küresel değişmeler sonucu, doğanın ekolojik dengesinin bozulması kaçınılmazdır.

1970´li yıllarda yaşanan petrol krizi sonrasında enerji konusuna ilgi artmış ve enerji tasarrufu konusu gündeme gelmiştir.

Enerji tasarrufu yapmak aile bütçesi için önemlidir. Enerjiyi verimli kullanırsak faturalara daha az para öderiz. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık %60´ını başka ülkelerden alıyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz.

YAZDIRMAK İÇİN  TIKLAYINIZ

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim

İletişim araçları