24 Ekim 2016 Pazartesi

B3 Vitamini (Niasin) Nedir, Özellikleri Nelerdir?

B3 Vitamini, diğer adıyla "Niasin", vücudun enerji üretiminde önemli rol oynar. B3 Vitamini'nin diğer özelliklerini özet olarak görebilirsiniz;
B3 Vitamini'nin Fiziksel ve Kimyasal Özellikler:
B3 vitamini başta "Niasin" olmak üzere Nikotinik asit ya da Nikotinamid olarak da bilinmektedir. Suda çözünebilen vitaminler arasındadır. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Yüksek ısıda bile vitamin özelliklerini koruyabilmektedir.
B3 Vitamini Faydaları ve Vücuttaki Görevleri:
Niasin (B3 vitamini ) vücudun enerji üretim mekanizması için oldukça önemlidir. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar.
Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Özellikle kalp krizi riski taşıyan kolesterol hastaları için önerilmektedir. Sağlıklı bir sinir sistemi ve kan dolaşımı için gerekli olduğu, aynı zamanda zihni güçlendiren etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Deri sağlığı açısından önemlidir.
Zihni güçlendirici etkisi nedeniyle düzenli beslenme ile alınması alzheimer riskini azaltır.
B3 Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı:
B3 vitamini eksikliği "pellegra" hastalığına neden olmaktadır. Pellegra, deride kızarıklık (dermatit), ishal ve zihin bulanıklığı, bunama gibi belirtileri olan bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. B3 vitamini bu hastalığı önleyici nitelikte olduğundan pellegra preventive (pellegraya karşı koruyucu) ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş olan PP vitamini ismiyle de bilinir. Niasin eksikliğinde depresyon, halsizlik ve iştahsızlık da görülür.
Fazla alınması durumunda ise karaciğer fonksiyonlarında bozulma ve deride yanma gibi çeşitli deri hastalıkları ve mide rahatsızlıkları görülebilir.
Günlük B3 Vitamini Gereksinimi:
B3 vitamini günlük ihtiyacı aşağıdaki gibidir;
Çocuklar: 2–12 mg
Erişkin Kadınlar: 14 mg
Hamile kadınlar: 18 mg
Erişkin Erkekler: 16 mg,
Örneğin; bir porsiyon tavuk eti 6.5 mg, 100 gr fındıkta 2 mg, 100 gr mantarda 6.5 mg, 100 gr ton balığında yaklaşık 22 mg niasin bulunabilir. 100 gram ton balığı tüketen bir yetişkin günlük ihtiyacını fazlasıyla karşılayacak oranda niasin almış olur.

B3 Vitamini İçeren Doğal Besinler:


Niasin ihtiyacı hayvansal gıdalardan, tahıllardan ve baklagillerden karşılanabilir. B3 vitamini (niasin) açısından en zengin gıdaların 100 gramında yaklaşık olarak bulunan miktarı aşağıda görebilirsiniz;
Balık: 22 mg
Tavuk ve Hindi:14.8 mg
Karaciğer: 16.7 mg
Yer fıstığı: 13.8 mg
Kırmızı Et: 9.0 mg
Mantar: 6.3 mg
Bezelye: 2.1 mg
Ayçiçeği Çekirdeği:8.3 mg
Avokado: 1.7 mg

Özellikle tam buğday unlu ürünler tercih edilmelidir, sürekli mısır unuyla beslenen insanlarda niasin oranı düşük olabilir, mısır bir tahıl olarak az niasin içerir. Sebzelerin kaynatıldığı suların kullanılmaması da niasin açısından gıda değerini düşürmektedir.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim

İletişim araçları