30 Ekim 2016 Pazar

BİLİMSEL TERİMLER VE KISACA ANLAMLARI

Antoloji Nedir Kısaca Tanımı

Antoloji, Edebiyat ve müzikte gerçek sanatçıların yapıtlarından alınmış seçme parçalardan oluşan kitaptır.
Antoloji, şair nesirci veya müzisyen kişilerin vermiş olduğu edebi eserlerinden alınmış eserleri başka bir kaynakta toplanmasıdır. İlk antoloji örneklerini Yunanlılar vermiştir. Bu tür geçmişte batı edebiyatından günümüze kadar ulaşan bir türdür. Ülkemizde antoloji terimi 1929 senesinin ardından günümüze kadar kullanılmıştır.
Yeni Türk harflerinin yürürlüğe girmesiyle beraber Türk edebiyatının eski ve yeni dönemlerinden ve diğer toplumların edebiyatlarını simgeleyen birçok antoloji yayınlanmıştır.
İletişim bilimleri

İletişim bilimleri, insan iletişimlerini inceleyen bilim dalları ailesidir Bilim dalları ailesinin ilki Wilbur Schramm tarafından 1950'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Michigan State University'de kurulmuştur İletişim bilimleri, Sosyal bilimler arasında sınıflandırılan bilim dallarıdır

Ekonomi

bir insan topluluğunun ya da bir ülkenin, yaşayabilmek için üretme ve bunları bölüşme biçimlerinin ve bu eylemlerden doğan ilişkilerinin tümü.

Eğitim Bilimleri
Eğitimin çeşitli alanlarına uzman yetiştirmek, öğretmenlik yapmak isteyen öğrenciler ile üniversite ya da yüksekokul mezunu olup da öğretmenlik sertifikası almak isteyenler için düzenlenen programlara yardımcı olmak, program düzenlemek ve uygulamak; eğitim araştırmaları yapmak amacıyla 1969-70 öğretim yılında kurulmuştur. Bölüm öğretim elemanları eğitim-öğretim ile ilgili hususlarda çeşitli kurumlarla işbirliği yapmak amacı başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere, çeşitli kamu kuruluşlarına danışmanlık hizmeti vermekte ve bu kuruluşların mensuplarına düzenlenen seminer ve hizmet içi eğitim etkinliklerinde görev almaktadırlar.
Coğrafya nedir kısaca tanımı-Coğrafya nedir
Coğrafya insanlar ve yer (mekân) ile bunlar arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilimdir. Yer ve insanlar arasındaki ilişkiler coğrafyanın konusunu oluşturur.
Coğrafi verilerin toplandığı başlıca kayıt harita olduğundan topografya ve
haritacılık da coğrafyanın sürekli yararlandığı alanlardır.
Tarih
ülkeleri, ulusları, toplumları, kuruluşları etkileyen eylemlerden doğan olayları zaman ve yer göstererek anlatan, bu olaylar arasındaki nedensel bağları, bunların daha önceki ve sonraki olaylarla bağlantılarını, karşılıklı etkilenmeleri, her ulusun kurduğu uygarlıkları, ulusların kendi iç sorunlarını vb. inceleyen bilim.
Sosyal bilgiler nedir?
Sosyal bilgiler, ilköğretimde işlenen haftalık derslerden biridir. 1. sınıftan 3. sınıfa kadar ise hayat bilgisi olarak işlenir. Sosyal bilgiler dersi öğrencileri toplumsal hayata hazırlayıp onların sosyal yanını geliştiren bir ders olmasının yanında tarih, coğrafya ve vatandaşlık konularını da içerir.
Sosyal bilgiler lisede birimlere ayrılır. Bunlar; tarih, coğrafya ve felsefedir.
Sosyal Bilgiler; tarih, coğrafya, yurttaşlık bilgisi gibi günümüzde ilköğretim okullarında yer alan ancak Sosyal Bilimler denilen sosyoloji, ekonomi, siyaset, psikoloji, antropoloji, hukuk, eğitim v.b disiplinlerden seçilerek ilköğretim yaşındaki öğrencilerin düzeyine uygun, daha somut ve daha yakın özelliklere sahip duruma getirilen konular içermektedir.

Dil bilimi
Lengüistik veya lisaniyat; dilleri dil bilgisi, söz dizimi (sentaks), ses bilgisi (fonetik), ses bilimi (fonoloji), biçim bilimi (morfoloji) ve edim bilimi gibi çeşitli açılardan yapısal, anlamsal ve bildirişimin çıkış bağlamını temel alarak sözcüklerin gönderimlerini ve iletişimde dilin yaptırım gücünü inceleyen bilim dalı.
Siyaset bilimi,
Politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.
Siyaset bilimi geçmişte dar anlamda devlet ve iktidar kavramları üzerine araştırmalar yapmaktayken günümüzde, siyasi kararların tahlili, sosyal grupların karar ve etki ilişkilerindeki rolü, siyasi katılma, sosyal yapı ve iktidar ilişkisi, siyasi değişme ve gelişme gibi konuları da incelemektedir.
Psikoloji nedir
Psykhe=ruh ve logos=bilgi kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiş bir sözcüktür insan ruhunun özünü değişik durumlarını inceleyen duyum coşku ve düşünme gibi olguların kurallarını bulmaya çalışan bilim dalıdır.

Sosyoloji nedir
Sosyoloji toplumda insanların kurdukları ilişkileri bu ilişkilerin nasıl ortaya çıktığını ve değiştiğini inceleyen bir sosyal bilimdir.
Sosyoloji toplumu ve toplumsal ilişkileri konu edinir. Çeşitli bilimsel araştırma tekniklerini kullanarak toplum hakkında bilimsel bilgiler elde eder. Bilgi toplama sürecinde diğer sosyal bilimlerden de yararlanır.
Sosyoloji toplumu daha iyi anlayıp açıklamak için tarih coğrafya antropoloji psikoloji sosyal psikoloji siyaset bilimi ve ekonomi gibi sosyal bilimlerin verilerinden yararlanır.
MÜZİKOLOJİ NEDİR?
Müzikoloji müzik bilimidir. En geniş anlamıyla müzikle ilgili her türlü bilgi alanını araştıran bir bilim dalıdır. Bazılarına göre müzikte "icra ve bestecilik dışındaki tüm dalları kapsar" yaklaşımı eksiktir. Çünkü müzikoloji "icra ve besteciliği" de kapsayan bir bilim alanıdır.
Arkeoloji nedir?
Eski medeniyetleri, yapı ve eşya kalıntıları yoluyla inceleyen bilimdir.
Filoloji
l’ler ince okunur
1.
bir dilin yazılı belgelerinin dilsel ve tarihsel açıdan incelenmesi.
2.
bir toplumun kültürünü dili yoluyla araştıran, inceleyen bilim.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim

İletişim araçları