Diyetin püf noktaları: İyi çiğne, suyu ihmal etme, sporunu mutlaka yap. Pirinç yerine bulgur, elma, ayva, muz ve şeftali yerine kayısı, incir, erik ve kayısı tüket. Mutlaka kilo koruma programı uygula...
Detaylar, yaptığınız diyeti etkili kılar. Örneğin pirinç pilavı yerine bulgur tüketin. Su tutucu özelliği fazla olan elma, ayva, muz ve şeftali kabızlığı artırır. Daha çok armut, kuru ya da taze kayısı, kuru ya da taze incir, erik, kavun, portakal bağırsakları çalıştırır. Bitkisel çayları da tercih edebilirsiniz. Bahçelievler Medicana Hastanesi'nden Diyetisyen Fatmagül Yılmaz, kilo verildikten sonra mutlaka kilo koruma programının uygulanması gerektiğini belirtiyor. Ulaşılan kilo iki yıl korunduktan sonra oturuyor.
Diyette önem kazanan detaylar nelerdir?
Diyet programı sürecinde iyi çiğneme alışkanlığı kazanılmalı. Çünkü beynimiz ilk lokmayı ağzımıza aldıktan bir 20 dakika sonra "Doydun, artık yeme" diye sinyal gönderir. Lokmayı ağzımıza aldıktan sonra iyice dağılana kadar çiğnemeliyiz. Yani sindirim midede değil ağızda başlamalı. Bu şekilde mideye binen yükü de azaltmış oluruz ve doyduğumuzu anladığımız için eskiye göre daha az yemeye başlarız. İkinci olarak kazanmamız gereken alışkanlık su içimidir. Çünkü vücudumuza aldığımızın besinlerin yakılabilmesi için aldığımız kalori kadar suya da ihtiyacımız vardır. 2 bin 500 kalori alıyorsak, 2.5 litre su mutlaka içmemiz lazım ki aldığımız kalori yakılabilsin. Üçüncü basamak daha hareketli bir yaşam modeline geçmektir. Kilo alma ya da kilolu olma sebeplerinden biri de hareketlilik düzeyimizdir. Yapabiliyorsak sporu hayatımıza katmalıyız. Bu, en azından tempolu yürüyüş olabilir. En önemlisi her gün değil haftada bir tartılmaya özen göstermek gerekir. Çünkü günlük farklılıklar moralinizi bozabilir. Bu da diyetinizde kaçamaklar yapmanıza yol açar. Sağlıklı olan, haftada bir, sabah aç karnına, tuvalete çıktıktan sonra, giysisiz tartımdır.
Herkesin diyetten beklentisi farklı mı?
Genelde karşıma gelen kişinin ilk dileği hemen hızla kilo vermek oluyor. Bu kiloya birden gelsek bile birdenbire vermek sağlıklı değildir. Hızlı kilo kayıpları çoğu zaman kişiyi geri dönüşümü olmayan bir yola da sokabiliyor. Hızlı kilo alıp verirken vücutta çatlaklar oluşur. Bunun tedavisi pek mümkün değildir. Bunun daha kötüsü, yeme davranışı bozuklukları dediğimiz anoreksiya ya da blumia nevroza'yı beraberinde getirir ki bu noktada kişinin mutlaka bir psikolog veya psikiyatrist, diyetisyen işbirliğiyle tedavisi gerekir. Yeme davranışı bozuklukları tedavi edilemediğinde de sonu ölümle bitebilir.
Ekmek yiyebilirsiniz
Toplumumuzda hâlâ diyetin aç kalmak olmadığını öğretmeye çalışıyoruz. Diyet deyince insanlarımızın aklına ekmekten uzak durmak geliyor. Oysa vücudumuzun ekmeğe de ihtiyacı vardır. Buğday ekmeği yerine daha çok kepek, yulaf ya da çavdar ekmeği tüketimini kazandırmaya çalışıyoruz. Diyet esnasında yağ miktarını sınırlandırdığımız için ister istemez kabızlık problemiyle karşılaşabiliyoruz bunu engellemek uğruna beyaz ekmek tercih edilmez. Doygunluk hissi ve bağırsaklarda hacim yaratması için lif içeriği yüksek besinler tüketimi tavsiye edilir. Kepek içeriği yüksek besinler aldıktan sonra su içimizi artırmak daha uzun süre tok kalmamızı sağlar. Kalp damar sağlığımız, kan şeker düzeyimizin dengesi, bağırsak sağlığımız için posa(lif) alımı önemlidir. Bunun için kabuklu yenebilecek meyveleri kabuklu yemeyi tavsiye ederiz. Kabızlık durumu gelişti ise sabah aç karnına cezvede ılıtılmış bir bardak su veya ıhlamuru 1 tatlı kaşığı bal ile alıp sonrasında 15-30 dakika egzersiz yapınız. Gün içinde genelde ılıtılmış su içiniz. Salataya öğünlerinizde mutlaka yer veriniz. Pirinç pilavı yerine bu noktada bulgur pilavını tercih ediniz. Su tutucu özelliği fazla olan elma, ayva, muz ve şeftali mevsimine göre kabızlığı artıran meyvelerdir. Bunların dışında daha çok armut, kuru ya da taze kayısı, kuru ya da taze incir, erik, kavun, portakal mevsiminde bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasını sağlar. Bağırsaklarımızı çalıştırması için bitkisel çaylar veya ilaç tercih edilmemelidir.
Kilo koruma programı nasıl uygulanır?
Kilo verirken erişkinlerde yağ hücrelerinin içi boşalır. Sonuçta bunlar vücutta belli bir bölgeye hapsolur. Eski alışkanlıklarımıza geri döndüğümüzde nasılsa boşta yağ hücreleri var, onların içini tekrardan doldurmak çok da zor değildir. Bu demek değil ki ömür boyu diyet yapacağız. Sadece kazandığımız davranış değişikliklerinin devamlılığını sağlamak gerekir. Çocuklarda kilo aldıkça yağ hücrelerinin sayısı artar, diyetle bu sayının artması durdurulur. Diyet bittikten sonra spor da bırakılırsa yeme düzeninde artış olamasa dahi kilo alınır. Spor bir yaşam şekli olarak hayatımızda olmalır ya da sporu bırakıyorsak yeme düzeyimizi azaltmamız gerekir.
Diyet bittikten sonra koruma programı uygulamak gerekir. Bu süreçte diyetimizin yavaş yavaş kalorisi artırılır. Birdenbire yemeye başlanılmaz. Kadınlarda 1800-2 bin, erkelerde 2 bin-2 bin 400 kaloriye ulaşana kadar bu devam eder. Kilo alımı olduğu hafta vücut o kaloriye alıştırılır. Diyette artış yapılmaz. Daha sonra alışınca kalori eklemesi yapılır. Son hafta kişi serbest bırakılır, o hafta eğer kişi kilosunu koruyorsa sorun yok, koruyamıyorsa yapılan hatalar saptanır ve bu konuda uyarılır. Arada kontrol süreleri açılarak kişinin kendi kendini ne kadar kontrol edebildiği ölçülür.
Kiloyu korumada ilk iki yıl kritik
Verilen kilo iki yıl korunduktan sonra oturur, bu süreç önemlidir. Cerrahi ve girişimsel yöntemler denenebilir ama bu karar mutlaka ortak bir disiplinle alınmalı. Cerrahi olarak mideye kelepçe, girişimsel olarak balon takılabilir. Bunlar için kişinin Beden Vücut İndeksi'nin 30'un üzerinde olması gerekir. Kardiyak problemlerinin olmaması zorunludur. Sonrasında diyet programı iyi takip edilmelidir. Liposuction (yağ aldırma) bir zayıflama yöntemi değildir. Kontur düzeltme dediğimiz bir yöntemdir ve kişi zayıf olmasına rağmen belli bir bölgede sorunu varsa bu noktada kullanılan bir yöntemdir.
Zayıflama ilaçları, çayları, bantları ve hatta sakızları tek başına zayıflamayı sağlamaz. Beraberinde diyet de gerektirir. Bu ürünler kullanılmadan önce mutlaka doktor kontrolünden geçilmeli. Bu tarz ilaçların çoğunun yan etkisi var. Kullananlar genelde kilolarını geri alıyor.
Rahat giysilerden uzak durun
Beli lastikli rahat kıyafetler giymemeye özen gösterin. Bol kıyafetlerinizi mutlaka daralttırın ya da bedeninize uygun kıyafetler alın.
Haftada bir tartılmayı ihmal etmeyin. Genelde hep aynı saatte ve aynı kıyafetle olsun.
Vücudunuzun yakıma başlayabilmesi için güne mutlaka kahvaltıyla başlamayı unutmayın.
Çok iyi çiğnemekten vazgeçmeyin. Hızlı yediğinizi fark ettiğinizde çatalı kaşığı kısa bir an bırakıp derin bir nefes alın ve yemeğe devam edin.
Su içmeyi unutmayın. Su ihtiyacınızı başka içeceklerle karşılamaya kalkmayın.
Bir gün çok kaçırdıysanız o günün sonrasını biraz hafif geçiriniz. Hafta bazında kaçamaklar sürekli olmasın.
Anlık zaaflarınıza kapılmayın. Önemli olan bir şeyin tadına varabilmektir. Büyük bir tabak yiyince alınan tat küçük bir parça yenildiğinde alınan tattan farklı değildir. Önemli olan ömür boyu o tada varabilmektir. İleride size yasak olmadan kendinize sınır koymayı öğrenin ki emekleriniz boşa gitmesin.
ßen seninLe toprağa giderim diyenLeri Çok gördüm ..ßen öyLe diyenleri toprağa hep yalnız Gömdüm .. !” ஐ๑♥ ♥ ♥
12 Nisan 2010 Pazartesi
Etkili Diyet Detaylarda Gizli
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim