Son yıllarda Avrupa ve Amerika’da da yapılmaya başlanmış ve
ülkemizde de Ziraat Fakültelerinin Teknolojisi bölümlerinde üretilmekte olup,
sınırlı miktarda satışı yapılmaktadır.
KEFİR NEDİR?
Kefir, kefir taneleri ile elde edilen Kafkas orjinli
etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi
olan bir süt içeceğidir.
ASLINDA SIVI DEĞİLDİR
Kefir çok karışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir. Boyutları
0,5-3 cm
arsasında değişir ve fındık yada buğday tanesi büyüklüğünde beyaz, beyaz-sarı
arasında renklerde küçük karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir.
KEFİR NERDEN GELMİŞTİR?
Kefirin anavatanı Kafkaslardır. İlk kez Batı Asya’ da
Türkler tarafından yapılan ve günümüzde pek çok ülkeye yayılan fermente bir süt
ürünüdür.
KAFKAS TÜRKLERİ'NİN GENÇLİK İKSİRİ
Kafkas Türkleri kefiri su yerine içmekte ve gençlik iksiri
olarak kullanmaktadırlar. Kafkaslardan dünyanın her tarafına yayılan Türkler bu
içeceklerini beraberinde dünyanın her tarafına götürmüşler ve yaymışlardır.
ÜZERİNDE CİDDİ ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR
Şu anda bilimsel araştırma yapan fakülteler başta olmak
üzere kuruluşlar kefirin faydaları üzerinde ciddi çalışmalar yapmakta ve önemli
sonuçlara ulaşmaktadırlar.
KEFİR NELERE İYİ GELİR?
Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir hücre yenileme
özelliğine sahiptir. Mucize içecek kefir özellikle bağırsaklardaki maddelerin
küreselleşmesini önlediğinden ömür uzatıcı olduğuna inanılır.
KAFKASLARDA ÇOCUKLAR SU YERİNE KEFİR İÇİYOR
Kafkasyalıların kefirin yararlarını bildiklerinden
çocuklarına su gibi içirdikleri bilinmektedir. Bu sebeple Kafkasya’ da
yüzyıldan fazla yaşamak çok sıra dışı bir durum değildir.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Kefir protein , yağ , laktoz ve mineraller bakımından hayli
zengindir. İlaç tedavisi kesilmeden kullanıldığı zaman kandaki kötü kollestrolü
azaltır, tansiyonu düşürür, idrarı sulandırır.
HER DERDE DEVA
Vücuttan atılması gereken maddelerin gidişini kolaylaştırır,
bağırsak hareketlerini hızlandırır, bulaşıcı, sarılık, eklem hastalıkları,
ishal, kabız, kan kaybı, idrar torbası hastalıları, doğum sorunları, şeker
düşmesini ve önemlisi kanseri geciktirir.
BEBEKLERE BİLE İÇİRİLMELİ
Hazmının kolay , proteince zengin oluşu nedeni ile kefir
hastalar ve çocuklar için önemli bir besindir.Hatta 20-30 günlük çocuklara bile
günde bir iki kaşık içirilmesi önerilmektedir.
MÜKEMMEL BİR ENERJİ İÇECEĞİDİR
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde
cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir.
KEFİR BİR CİLT MASKESİDİR
Hücre yenileme sayesinde de kadınlar tarafından cilt maskesi
olarak kullanıldığı da bilinmektedir.
KANSERİ AZALTTIĞI GÖZLEMLENDİ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölüm
Başkanı Prof. Dr. Emel SEZGİN, Japonya’ da fareler üzerinde yapılan bir
araştırmaya göre kefirin içinde yer alan maddelerin kanseri %53,6 oranında
azalttığını ve ayrıca kefirin kanseri önleyici ilaçlarla kullanılması halinde
kanserin tekrarlanma riskinin %67 oranında azalttığını da ortaya çıkarttığını
belirtmiştir.
SİNİRSEL RAHATSIZLIK TEDAVİSİNDE KEFİR
Ayrıca kefir sinirsel rahatsızlıklara, iştahsızlık ve
uykusuzluk içinde yararlı olmaktadır.Ülser yüksek tansiyon , bronşit, astım
hastalarının tedavisinde de kullanılmaktadır.
KEFİRİ KİMLER KULLANIR ?
Kefiri yaşı ne olursa olsun her yaştaki insan kullanabilir.
Yan etkisi yoktur. Çocuklara bile rahatlıkla verilebilir.
KANSER HASTALARI TERCİH EDİYOR?
Kefir, vücut direncini arttırıyor, sindirim sistemine
yararlı oluyor. Bağırsakta kanser oluşturan etkenleri engelliyor. İlaç değil
ama, kanser hastası olanlar, bu özellikleri nedeniyle kefiri tercih ediyor...
ANNE BABALAR DİKKAT!
Yapılan çalışmalar, kefirin, iştahsızlık ve uykusuzluğa da
iyi geldiğini göstermiştir.
KEFİR TANELERİNİN OLUŞMU
Kefir taneleri sütü fermente edici rol oynar, en önemli
özelliği fermantasyon sonunda süzülerek tekrar kullanılabilmesidir.Bu taneler
kazein ve birbirleri ile ortak yaşayan mikroorganizmaların meydana getirdiği
jelatinimsi koloniler oluştururlar.
Çok karışık bir mikrobiyolojik yapıya sahiptir.
Değişik araştırmacılar, değişik bölgelerden aldıkları kefir
tanelerinde farklı sayıda, oranda ve cinste mikroorganizma tespit etmiştir.
Tanede genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermente eden ve edemeyen mayalar
mevcuttur.
Bazı tanelerde enterokok ve koliform grubu bakterilere de
rastlanmıştır. Kefir tanesinde saf toz halde liyofilize kültürler üretilmiştir.
Avrupa ülkelerinde ve ABD'de genellikle saf kültürlerden kefir üretilirken,
Rusya, Asya, Doğu Avrupa ve Ortadoğu bugüne kadar laboratuvar koşullarında
kefir tanesi üretmek mümkün olmamıştır.
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve çeşitli
faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından
zengindir. Kefirde bulunan proteinler kısmi sindirimi yapılabilen ve bu nedenle
vücut tarafından kolay değerlendirilebilir yapılardır.
Kefirde bol miktarda bulunan ve esansiyel amino asitlerden
bir tanesi olan triptofanın , mineral maddelerden kalsiyum ve magnezyumun sinir
sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olUŞturmaktadır.
Vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineral madde olan fosfor,
hücre gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için karbonhidratların,
yağların ve proteinlerin kullanımında kolaylık sağlamaktadır.
Kefir B12 , B1 ve K vitamini bakımından da zengindir. Bu
vitaminlerin yeterli alınması durumunda gerek böbrek, karaciğer ve sinir
sistemine gerekse deri rahatsızlıklarına sayısız fayda sağladığı bilinmektedir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim