Geleneksel Türk Tiyatrosu yazılı bir metin olmaksızın tamamen doğaçlamaya dayanarak ve genelde güldürüye dayalı bir tiyatro türüdür. Oyunlarında hacivat karagöz meddahlık orta oyunu ve köy seyirlikleri gibi belirli tiplemeler bulunan Geleneksel Türk Tiyatrosunda daha çok bölgenin kültür ve yaşayış özelliklerini gösteren Türk adet töre ve yaşayışlarını anlatan konular yer almaktadır.Ayrıca sahne ve dekor gibi tiyatroyu destekleyen unsurlara da Geleneksel Türk Tiyatrosunda rastlanmamaktadır.Bol miktarda taklit ve yanlış anlaaşılmalar üstüne konuların işlendiği daha önceden bir provanın yapılmadan doğaçlama olarak oynanan Geleneksel Türk Tiyatroları halk çevresinde ortaya çıkmıştır.Geleneksel Türk tiyatroları İslamiyet öncesi döneme yani Orta Asya Türk kültürüne dayanır. Bu nedenle bu tiyatrolarda İslamiyet öncesindeki Türkler hakkında birtakım bilgi sahibi oluruz.
Geleneksel Türk Tiyatrosunun aksine aydın çevrede oluşan ve gelişen Modern tiyatro Türk edebiyatıda Tanzimat dönemi ile başlar. Tanzimat dönemi Türk edebiyatında çoğu alanda yenilikler görürüz. Bunlardan biride tiyatroda yapılan yeniliklerdir. Modern Türk tiyatrosu Şinasi’nin yazdığı Şair Evlenmesi ile başlar. Bunun dışında sahnelenen ilk tiyatro olarak da karşımıza Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre’dir. Yine bu dönemde Ahmet Vefik Paşa Bursa’da ilk devlet tiyatrosunu açar. Abdülhak Hamit Tarhan’da yazdığı manzum eserlerle bu dönemde tiyatro alanında dikkat çeken sanatçılardan biridir. Yazılı bir metinden çalışılarak sahnelenen,Teknolojinin,sahne efektlerinin, dekorun ve kostümün bol miktarda kullanıldığı modern tiyatroda olaylar belli bir konunun üzerinden ilerlemektedir.
Özet
Geleneksel türk tiyatrosunda yazılı bir metin yokken , modern türk tiyatrosunda vardır.
Geleneksel türk tiyatrosunda sahne fikri yokken modern türk tiyatrosunda sahne ve dekor vardır.
Geleneksel türk tiyatrosunda belirli tiplaer varken , modern türk tiyatrosunda çeşitli karakterler ve tipler olabilir.
Geleneksel türk tiyatrosunda taklit ve yanlış anlamalar önemli yer tutarken modern türk tiyatrosunda konuya göre dil kullanılır.
Geleneksel türk tiyatrosu halk çevresinde , modern türk tiyatrosu ise aydın çevrede ortaya çıkmıştır.
Modern Türk Tiyatrosunda teknoloji kullanılır. Geleneksel Türk Tiyatrosunda ise teknoloji kullanılmaz.
Modern Türk tiyatrosunda bir ön hazırlık çalışması vardır Gelenekselde bu yoktur.
Modern Türk tiyatrosunda bir senaryo yani yazılı bir metin vardı gelenkselde ise bu yoktur tamamen doğaçlamadır.
Modern Tiyatro daha profosyonel geleneksel daha amatördür.
Yazılı bir metinden çalışılarak sahnelenen,Teknolojinin,sahne efektlerinin, dekorun ve kostümün bol miktarda kullanıldığı modern tiyatroda olaylar belli bir konunun üzerinden ilerlemektedir.
ßen seninLe toprağa giderim diyenLeri Çok gördüm ..ßen öyLe diyenleri toprağa hep yalnız Gömdüm .. !” ஐ๑♥ ♥ ♥
6 Nisan 2014 Pazar
Geleneksel ve Modern Tiyatro Arasındaki Farklar
Etiketler:
Arasındaki Farklar
,
Geleneksel
,
ve Modern Tiyatro
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(
Atom
)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim