B3 Vitamini, diğer adıyla "Niasin", vücudun enerji
üretiminde önemli rol oynar. B3 Vitamini'nin diğer özelliklerini özet olarak
görebilirsiniz;
B3 Vitamini'nin Fiziksel ve Kimyasal Özellikler:
B3 vitamini başta "Niasin" olmak üzere Nikotinik
asit ya da Nikotinamid olarak da bilinmektedir. Suda çözünebilen vitaminler
arasındadır. Isıya ve ışığa karşı dayanıklıdır. Yüksek ısıda bile vitamin
özelliklerini koruyabilmektedir.
B3 Vitamini Faydaları ve Vücuttaki Görevleri:
Niasin (B3 vitamini ) vücudun enerji üretim mekanizması için
oldukça önemlidir. Karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enerjiye dönüştürülmesinde
rol oynar.
Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Özellikle kalp krizi
riski taşıyan kolesterol hastaları için önerilmektedir. Sağlıklı bir sinir
sistemi ve kan dolaşımı için gerekli olduğu, aynı zamanda zihni güçlendiren
etkisi bulunduğu tespit edilmiştir. Deri sağlığı açısından önemlidir.
Zihni güçlendirici etkisi nedeniyle düzenli beslenme ile
alınması alzheimer riskini azaltır.
B3 Vitamini Eksikliği ve Fazlalığı:
B3 vitamini eksikliği "pellegra" hastalığına neden
olmaktadır. Pellegra, deride kızarıklık (dermatit), ishal ve zihin bulanıklığı,
bunama gibi belirtileri olan bir sinir sistemi rahatsızlığıdır. B3 vitamini bu
hastalığı önleyici nitelikte olduğundan pellegra preventive (pellegraya karşı
koruyucu) ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş olan PP vitamini ismiyle de
bilinir. Niasin eksikliğinde depresyon, halsizlik ve iştahsızlık da görülür.
Fazla alınması durumunda ise karaciğer fonksiyonlarında
bozulma ve deride yanma gibi çeşitli deri hastalıkları ve mide rahatsızlıkları
görülebilir.
Günlük B3 Vitamini Gereksinimi:
B3 vitamini günlük ihtiyacı aşağıdaki gibidir;
Çocuklar: 2–12 mg
Erişkin Kadınlar: 14 mg
Hamile kadınlar: 18 mg
Erişkin Erkekler: 16 mg,
Örneğin; bir porsiyon tavuk eti 6.5 mg, 100 gr fındıkta 2
mg, 100 gr mantarda 6.5 mg, 100 gr ton balığında yaklaşık 22 mg niasin
bulunabilir. 100 gram ton balığı tüketen bir yetişkin günlük ihtiyacını
fazlasıyla karşılayacak oranda niasin almış olur.
B3 Vitamini İçeren Doğal Besinler:
Niasin ihtiyacı hayvansal gıdalardan, tahıllardan ve
baklagillerden karşılanabilir. B3 vitamini (niasin) açısından en zengin
gıdaların 100 gramında yaklaşık olarak bulunan miktarı aşağıda görebilirsiniz;
Balık: 22 mg
Tavuk ve Hindi:14.8 mg
Karaciğer: 16.7 mg
Yer fıstığı: 13.8 mg
Kırmızı Et: 9.0 mg
Mantar: 6.3 mg
Bezelye: 2.1 mg
Ayçiçeği Çekirdeği:8.3 mg
Avokado: 1.7 mg
Özellikle tam buğday unlu ürünler tercih edilmelidir,
sürekli mısır unuyla beslenen insanlarda niasin oranı düşük olabilir, mısır bir
tahıl olarak az niasin içerir. Sebzelerin kaynatıldığı suların kullanılmaması
da niasin açısından gıda değerini düşürmektedir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim