Akdeniz Böl’nde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiye’de tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge burasıdır Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana, Mersin, arasında ve İskenderun’da yoğunlaşmıştır Turizm kıyı kesimlerde özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır
Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle
bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri
yüksek birçok ürün yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım
teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarda olduğu kadar dış pazarda
dönüktür Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi
ile iç kesimler arasında hem yetiştirilen ürün türleri, hem de yetiştirme
açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı,
turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi
farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan
turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla
artmıştır Yumuşak kış koşulları, havaların erken ısınması, don olaylarının
seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük
kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da
yapmaktadır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal
etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle
farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana
bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler
yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de
yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin
farklı oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın bir
bölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı
fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye
pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer
fıstığı üretiminin % 90, soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates
üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl’nden
sağlanır
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı,
turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi
farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan
turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 yıl içinde hızla
artmıştır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal
etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine bağlı olarak hemen hemen tümüyle
farklı bir nitelik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana
bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler
yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de
yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin
farklı oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın bir
bölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Modern tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı
fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye
pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89,
Yer fıstığı üretiminin % 90, soya üretiminin %91, karpuz
üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15
Akdeniz Bölgesinden sağlanır
Akdeniz bölgesinde yetiştirilen tarım ürünleri ve haritası
Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır
Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir Ayrıca Türkiye pamuk
üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve
susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır
Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir Çukurova’da
pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir
Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir
Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında
yetiştirilir Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır
Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir Gül: Özellikle
Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır
Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya,
Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir Türkiye turunçgil üretiminin
yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır
Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir Türkiye’de
yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır
Haşhaş ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir
Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir
Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik
ve bağcılık fazla gelişememiştir
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim