31 Mart 2013 Pazar

Bu günden 100 yıl önce o günden 100 yıl sonra İstanbul Cihangir Câmii


Cihangir Câmii


Cihangir Câmii 2

Adres : Pürtelaş Mah. Cihangir Yokuşu N0:24

TARİHİ :

            Cami, Kanuni Sultan Süleyman’ın Hürrem Sultan’dan doğan ve 22 yaşında  vefat eden şehzade Mehmet ile  şehzade camii’ndeki türbeye gömülen oğlu Cihangir adına  967 (1559) tarihinde Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Vakfıyesine göre yanında bir de Subyan Mektebi bulunuyordu.  Cami tarihi içerisinde beş yangın geçirmiş ve her seferinde yenilenmiştir. 5. yangından sonra 1307 (1889) da Sultan II. Abdülhamid tarafından yeniden yaptırılmış.

            MİMARİ YAPISI :

2000 m2 toplam arsa üzeri inşa edilen cami  alanı 500 m2’ dir. Cami genel hatlar ile tek kubbeli ve kare planlıdır.  Son cemaat yerinin iki kesiminde iki minaresi vardır.  Soldaki minare yıkılarak 1978 yılında vakıflar tarafından bu  minare mimari özelliğine göre uygun olarak yeniden yapılmıştır.

Mimar Sinan Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii’inde başlattığı bir mimari özellik 19. yüzyılda Cihangir camii’nde yeniden uygulanmıştır. Bu günkü yapının mimarının kim olduğu hakkında kesin bir bilgi yoktur.

Evliya Çelebi ile diğer kaynaklarda söz edilen 1281 (1864) de yandığı bilinen avlunun içerisindeki zaviye-tekkesinin banisi ve ilk şeyhi Halvetiye tarikatının Cihangiriyye kolunun kurucusu Hasan Burhaneddin Cihangir’dir.

MEŞRUTASI :

Avlusunda görevlilere ait meşruta, abdest alma yeri, tuvalet, Gazi Hasan Paşa tarafından bir tulumba monte ettirilen kuyu bulunmaktadır. Bir İmam hatip ve bir Müezzin Kayyımın görev yaptığı caminin vakit namazlarında 34-40, Cuma namazlarında ise 150-200 cemaati bulunmaktadır.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim

İletişim araçları