Şimdiki çarşı yoğurtları halkımızın bildiği eski
yoğurtlardan değil. Şimdilerde çarşıda satılan ayranlar halkımızın bildiği eski
ayranlar değil.
Nasıl ki “Delikli tüfek çıktı, mertlik bozuldu” ise, “Sanayi
tipi yoğurt ve sanayi tipi ayran” çıkalı “yoğurt da bozuldu, ayran da bozuldu”.
Önce yoğurt nasıl bozuldu onu anlatayım.
Geleneksel yoğurt yapılırken süt bir tencerede kaynatılır.
İçine bir-iki kaşık tatlı ayran ya da yoğurt katılarak mayalanır. Tencerenin
ağzı örtülür ve üzeri bezlerle sıkıca kapatılır. Birkaç saat sonra süt yoğurt
haline gelir.
Günümüzde sanayi yoğurdu, süt işleme tesislerinde süt
pastörize edildikten sonra 40 derece ısıya ulaştırılarak ve bundan sonra ithal
maya ile mayalanarak yapılıyor. Her üretici firma yoğurdu tatlandırmak, yoğurda
çeşni vermek için değişik katkı maddeleri ekliyor. Sanayi yoğurdunda
bakterilerin yaşamı dondurulduğundan, ekşimiyor...
Sanayi yoğurdu (çarşı yoğurdu) ile mayalanan sütlerle
geleneksel yoğurdu üretmek, aynı tadı elde etmek mümkün olamıyor.
Yoğurtlar “sanayi” yoğurdu
Gelelim ayrana. Halkımızın eski ağız tadına uygun ayran,
geleneksel usul ile elde edilen yoğurdun sulandırılmasıyla yapılır. Yoğurt
sanayi yoğurdu ise, sanayi yoğurdunun sulandırılması ile elde edilen ayranın
tadı farklı olur. Bu ayran ekşimez.
Başa dönelim, geleneksel ayrandan söz edelim. Geleneksel
ayran, geleneksel usul ile üretilen yoğurttan elde edilir. Geleneksel yoğurt
ile 2 tür ayran yapılır: (1) Yayık Ayranı, (2) Ev Ayranı.
Geleneksel ayran “Yağ Ayranı”dır. Buna Anadolu’da “Yayık
Ayranı” da derler.
Süt önce geleneksel usul ile yoğurda dönüştürülür. Yoğurt
yeterli ölçüde su ile karıştırılarak ahşap yayık içine konulur. Yayık ip ile
tavana bağlanır. Köylüler yayığı bir o yana bir bu yana sallarlar. Belli süre
sonra yayıktaki yoğurt ve su karışımı bez süzgeçten geçirilir. Bezin üzerinde
yağ kalır. Bezden süzülen sulu yoğurt tuzlanarak içilir. İşte gerçek yayık yağı
(aş yağı) ile gerçek yayık ayranı böyle elde edilir.
Şimdilerde ahşap yayıklar yerine elektrikle çalışan makineli
yayıklar kullanılıyor.
Çarşıda satılan “süt ayranı”
Ev ayranı ya ev yapımı yoğurt ile veya çarşıdan alınan uzun
ömürlü yoğurdun sulandırılması ile yapılır. Çarşıdan alınan sanayi yoğurdunun mayalanma
ısıl işlemle durdurulduğundan ayranı tatlı olur. Ekşimez. Ev yapımı yoğurdun
ayranının tadı başka olur.
Şimdilerde çarşıda, pazarda ambalajlanmış olarak satılan
uzun ömürlü sanayi ayranları yoğurttan değil, doğrudan sütten yapılıyor. Bunlar
yoğurt ayranı değil, süt ayranı.
Süt işleyen tesislerde pastörize süt, bir kazandan öbür
kazana geçerken, süte yurtdışından ithal edilen hayvansal ve bitkisel kaynaklı
veya kimyasal esaslı maddeler ekleniyor. Bu şekilde borudan geçerken sütten
ayrana dönüşen, “ayran tadındaki” ürünün mayalanma işlemi (ekşime olasılığı)
ısıl işlemlerle durduruluyor. Sonuç olarak uzun ömürlü sanayi ayranı elde
ediliyor.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim