Ülkemizde en çok yetiştirilen küçükbaş hayvan koyundur.
Sayıları 40.433.000 olan koyunlar ekstansif yöntemle beslenirler. Doğu
Karadeniz hariç bütün bölgelerimize dağılmış olan koyun en yoğun olarak iç
bölgelerimizde görülür. Başta İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere İç Batı
Anadolu, Güney Marmara ile Trakya’nın iç kesimleri ve Karadeniz Bölgesinin iç
yöreleri başlıca dağılış alanlarıdır.
Ülkemizde beslenen başlıca koyun türleri kıvırcık, dağlıç,
karaman (akkaraman, mor karaman),
Sakız ve merinostur. Yün ve et kaliteleri yüksek olan
kıvırcık cinsi koyunlar Marmara Bölgesinde, Trakya ve Güney Marmara
bölümlerinde yetiştirilir. Etinin lezzeti daha az yünü daha kısa telli olan
dağlıçlar ise Marmara’nın doğu bölümü ile İç Batı Anadolu Eşiğinde
yetiştirilir. Ege Bölgesinde yetişen diğer bir koyun cinsi de ince ve az geniş Kuyruklu
sakızdır. Eti az lezzetli olmasına rağmen, geniş kuyruklu ve fazla kilolu olan
karaman cinsi koyunlar ise İç ve Doğu Anadolu bölgesinde yetiştirilir.
Toplam 65.176
At 496
Katır 188
Eşek 944
Deve 2
Sığır 11.973
Manda 366
Koyun 40.433
Kıl Keçisi 9.579
Tiftik Keçisi 1.185
Domuz 10
Kaynak D.İ.E. İstatistik Yıllığı
Kalın ve kısa yünlü yerli koyunlarımızın yanı sıra yumuşak
ve ince kumaş dokumaya elverişli olan ve anavatanı Avustralya olan merinos
cinsi koyunlar ise Karacabey’deki merinos üretme çiftliğinde yetiştirilerek
Marmara Bölgesinin Güney Bölümünde (Bandırma-Karacabey çevresinde) beslenir.
Son yıllarda merinos ile yerli ırklarımızdan kıvırcık cinsi koyunların
birleşmesinden elde edilen Tahirağa koyunları ise Biga ve Gönen’de beslenir. Bu
koyunlar iyi kaliteli yünleri, lezzetli eti ve fazla kilolu olmaları nedeniyle
önemli bir ırktır.
Koyunlarımızdan 95 bin dolayında et, 1.100 ton dolayında
süt, 44.000 dolayında yün elde edilir.
Koyundan sonra en çok yetiştirilen küçükbaş hayvan
sayıları 10.760 dolayında olan keçidir. Kıl keçisi ve tiftik (Ankara keçisi)
olmak üzere iki cins halinde yetiştirilen keçi yurdumuzun hemen hemen her
bölgesinde beslenir. Ancak en çok beslendikleri alanlar dağlık ve engebeli
bölgelerimizdir.
Bunlardan 9.579 milyon olan kıl keçileri sütü ve kılı için
beslenirken, daha ekonomik olan Ankara keçisi (Tiftik keçisi) yetiştiriciliği
özellikle İç Anadolu bölgesinde önem kazanmıştır. Özellikle Ankara, Eskişehir,
Kütahya, Bolu, Çankırı, Kastamonu, Çorum, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir, Konya
illerinde yetiştirilen tiftik keçisi Siirt, Mardin, Şırnak ve Van illerinde de
beslenir. 1.185.000 adet tiftik keçisinden yılda 1370 ton tiftik elde edilir.
Yetişme alanı Ankara çevresi olduğu için Ankara keçisi adını da alan bu keçi
türü, 18. yy.da İngilizler tarafından kaçırılarak Güney Afrika ve Kuzey Amerika’ya
götürülmüş ve oralarda yetiştirilmeye başlanmıştır. Bugün anayurdu ülkemiz
olmakla birlikte A.B.D., Avustralya, Güney Afrika ve Yeni Zelanda esas gelişme
bölgeleri olmuştur. Batı Anadolu’da Ege Bölgesinde yetiştirilen bir diğer keçi
türü ise süt verimi yüksek olan Maltız Keçisidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Yorumlarınız İçin Teşekkür Ederim